Interview Geert Slits

“Ik kom wel eens op bezoek bij collega-scholen die ook in een multifunctionele accommodatie zitten,” opent Geert Slits. “Dan denk ik iedere keer ‘Jeetje, dat wij in Handel zoveel meer voor elkaar hebben gekregen. Ontwerp, afwerking, materiaalgebruik, het is hier allemaal van topkwaliteit.” De directeur van basisschool De Havelt is bijzonder te spreken over zijn nieuwe huisvesting in het hartje van Handel. Een groot deel van de credits daarvoor legt hij royaal neer bij De Loods.

Drie jaar na de verhuizing blijkt het ontwerp in alle opzichten te werken.“

Aanvankelijk lag er enkel de vraag om een visiedocument voor een nieuwe mfa in Handel te ontwikkelen. De samenwerking beviel echter zo goed dat gemeente Gemert-Bakel ook het stedenbouwkundige en architectonische ontwerp bij De Loods onderbracht, evenals de uitwerking. “En uiteindelijk heeft Paul Bouw ook het hele interieur ontworpen,” vervolgt Geert Slits. “Voor onze school en ook voor het dorpshuis.”

 

Ontmoeting en samenwerking

Terug naar de eerste plannen. De bestaande basisschool was nog niet per se aan nieuwe huisvesting toe, maar het oude dorpshuis De Bron des te meer. “Nu lag er al veel langer de wens om verschillende functies in het dorp bij elkaar te brengen, om ontmoeting en samenwerking te stimuleren. Dus dit was een uitgelezen kans om onze gezamenlijke droom waar te maken. Basisschool, gemeenschapshuis, kinderopvang, jeugdhonk, bibliotheekpunt, café en cafetaria centraal op één plek.”

 

Meteen een klik

De Loods nodigde de verschillende partijen die van de mfa gebruik zouden gaan maken, uit voor een oriënterend gesprek. Wat zou je willen? Wat zijn je wensen en eisen? Wat wil je per se niet? Geert: “De eerste verkennende tekeningen waren meteen al raak. En toen Paul met iets meer uitgewerkte schetsen kwam, waren we helemáál overtuigd. De samenwerking klikte vanaf het allereerste moment.”

 

Zonder overlast

Om te voorkomen dat de school tijdelijk zou moeten verhuizen, werd de bouw in twee fasen gerealiseerd. Het nieuwe schoolgebouw verrees op het vrijgemaakte terrein naast de oude school. Pas na de verhuizing werd de oude school gesloopt, om plaats te maken voor het nieuwe dorpshuis. “We verhuisden hartje winter, dus dat was geen pretje,” gaat Geert verder. “Maar De Loods en de mannen van aannemer Van Grunsven maakten voor ons een noodvoorziening, zodat we onze spullen binnendoor konden overbrengen. Top!”

 

In balans

Drie jaar na de verhuizing blijkt het ontwerp van De Loods in alle opzichten te werken. “Wij wilden geen schreeuwerige, felle kleuren, maar meer gedekte, aardse tinten. Modern en toch rustig. Maar toen de boel binnen zo’n beetje klaar was, werden we bang dat het misschien al te saai zou worden. ‘Wacht maar tot de kinderen met hun kleurige jasjes en rugzakken bezit nemen van het gebouw,’ stelde Paul ons gerust. En inderdaad, qua kleurstelling en sfeer is het interieur helemaal in balans.”

 

Slim ontwerp

De aula van de school is een verlaagde ruimte, waarin de traptreden dienst doen als tribune. Het aangrenzende multifunctionele speellokaal kan gebruikt worden als podium. Tussen twee klaslokalen is telkens een blok ingeklemd, dat bestaat uit een toiletgroep en een flexibele werkruimte waar kinderen zelfstandig – al dan niet in groepjes – kunnen werken. “Ook dat werkt precies zoals wij dat in onze school willen,” besluit Geert. “De Loods heeft voor ons een omgeving gecreëerd, die onze onderwijsopvattingen perfect ondersteunt.”

Alle medewerkers